Tips


Onze favoriete uitjes
in en rondom Friesland

Al een aantal keren ben ik door mede Instagrammers gevraagd om leuke tips te delen voor dagjes weg in en rondom Friesland voor hun vakantie of weekendje weg. Nu ben ik zeker de beroerdste niet en heb ik deze mensen dus ook keurig voorzien van een toffe lijst met leuke dingen om te doen. En nu dacht ik, waarom dit niet delen met iedereen? Want heel eerlijk? Ik houd van Friesland en er zijn zoveel leuke adresjes. Daarom heb ik ze allemaal voor je op een rijtje gezet. Van dagje weg en favo winkels tot leuk eettentje. En (natuurlijk) allemaal kids-proof!

Mocht je nou zelf uit de buurt komen en heb je nog een leuke toevoeging aan de lijst?  Let me know! Want ook ik ontdek nog steeds nieuwe plekjes.

Buiten activiteiten

Onder dit kopje vind je alle uitjes die zich buiten afspelen. Droog weer is dus wel een must voor deze activiteiten.


1. Aqua Zoo Friesland
Leeuwarden
www. aquazoo.nl

Oké, laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen en ons favoriete uitje delen. Aqua Zoo is een leuke en overzichtelijke dierentuin. Er is een looproute zodat je niks mist. Ook is het park groter dan je verwacht en is er van alles te doen. Behalve dieren zijn er ook nog twee speeltuinen met luchtkussens, je kunt er bootje varen en er zijn twee leuke eetgelegenheden. Er is een speurtocht verkrijgbaar, er zijn voederpresentaties en zelfs een zeehondensafari. En het leukste van alles: de pinguïns, maki's en kangoeroes lopen los! Oja, én er is een kinderboerderij.

Een kaartje is €17 maar vaak is er een online aanbieding van €12,50. En een tip: regelmatig zijn er op Social Deal kaartjes verkrijgbaar voor €9! Maar je kunt ook net als ons een jaarkaart kopen voor €37,50. En kindjes t/m 2 jaar zijn ook nog eens gratis.

2. Doolhofpark met Bospaviljoen ➤ Bakkeveen
www.dedwaler.frl

Hier zijn wij laatst voor het eerst geweest (ideetje van Berend). Als je het doolhofpark opzoekt op de website vind je jammer genoeg geen foto's van het doolhofpark. Toch is het er erg leuk! Vanaf de voorkant lijkt het een restaurant (wat het ook is), maar als je door het restaurant loopt en via de achterkant eruit gaat kom je uit op een groot terrein met een terras, buitenspeeltuin, speelgelegenheden met water en drie doolhoven (jungle, steen en één met hekjes).

Daarnaast kun je er heerlijk lunchen en is de entree voor al het speel gedoe en de doolhoven gratis! (consumptie wel verplicht)

3. Kinderboerderij De Naturij ➤ Drachten
www.naturij.nl

De Naturij is een kinderboerderij met veel verschillende activiteiten en meerdere eetgelegenheden. Zo is er een grote buiten speeltuin, indoor speelhal (soort monkeytown), een verkeerspark, peuterbad, reptielenhuis, speelbos, ponybaan en een minigolfbaan. Kortom: genoeg te doen dus!

De entree is voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen €5. Tot twee jaar zijn kindjes dus gratis. Ook kun je een buggy huren voor een dag, dit kost maar €1. En tevens is het parkeren ook gratis!

4. ‘t Koepelbos ➤ Oldeberkoop
www.koepelbos.com

Bij ‘t Koepelbos kom ik al jaren. Als klein kind woonde ik hier vlakbij en gingen wij hier regelmatig even een middagje heen. Voornamelijk om naar de hertjes en geitjes te kijken en om een mooie boswandeling te maken in het naastgelegen bos. Achteraf gingen we dan een ijsje halen bij de ijssalon die erbij hoort.

De entree is gratis en inmiddels is het een heus restaurant geworden met een snackbar én ijssalon. In de zomer kun je lekker buiten zitten maar er is ook binnen genoeg plek om gezellig te zitten. En tegenwoordig is er ook een speelbos. Zeker een middag vullend programma dus!

5. Speelbos Sparjebird ➤ Hemrik
www.sparjebird.nl

Met mooi weer de ideale plek om een boswandeling te maken terwijl er om de zoveel tijd een leuke opdracht voor de kinderen te doen is. Ook zijn er speeltoestellen. De entree is gratis.

Na afloop kun je lekker lunchen of koffie drinken (met wat lekkers natuurlijk) in de gezellige ‘blokhut’. Check hun site voor de menukaart.

Binnen activiteiten

Natuurlijk schijnt niet altijd de zon en is het niet altijd lekker weer om een buiten activiteit te doen. Daarom vind je hier een paar leuke binnen activiteiten:

6. Swimfun ➤ Joure
www.swimfun.nl

Swimfun is een subtropisch zwembad en dé locatie voor een dag vol waterpret. Er is een wildwaterbaan met buitenbad, 55 meter lange glijbaan, bubbelbad en een Tube Slide waar je zelf via een touchscreen kunt kiezen voor een thema en vervolgens door een 33 meter lange glijbaan gaat met tunes en lichteffecten. Tijdens het glijden is het de bedoeling om dan zoveel mogelijk lichtgevende touchpads aan te raken.

Van al dat zwemmen krijg je natuurlijk honger! Dit kan in het naastgelegen restaurant of de snackcorner. Bekijk de website voor de actuele entreeprijzen.

7. De Orchideeën Hoeve ➤ Luttelgeest
www.orchideeenhoeve.nl

Hier is werkelijk van alles te doen! Het park is opgedeeld in meerdere tuinen. Zo heb je een: zwevende bloementuin, Amazone regenwoud, vlindertuin, stokstaartjestuin, orchideeëntuin, mangrovebos speelparadijs, jungletheater, lorituin, makirijk, citruslaan, rupsenkwekerij, en een orchideeënkwekerij. Je leest het al, eigenlijk te veel om op te noemen.

Voor de kinderen is er een leuke speurtocht. En kun je vogeltjes voeren. Buiten zijn nog flamingo’s en is er een soort mini kinderboerderij. Er zijn meerdere eetgelegenheden en kun je na afloop nog even sneupen in de bijbehorende winkel. De entree is t/m 3 jaar gratis, van 4 t/m 12 €8,50 en daarna €14. Ik zou zeggen bekijk de site even want dan krijg je pas echt een goede indruk!

8. Monkeytown ➤ Wolvega
www.monkeytown.eu/wolvega

Wie kent het niet. Het welbekende krijspaleis. Onze favoriet zit in Wolvega. Er is een leuke en overzichtelijke peuterhoek en meerdere glijbanen waarvan één hele hoge waar je met meerdere tegelijk vanaf kunt.

Volwassenen zijn gratis! Kindjes t/m 4 jaar €5 en vanaf 5 jaar is de entree €7,95.

Kidsproof eetgelegenheden

Van al die activiteiten krijg je natuurlijk honger! Hieronder vind je onze favoriete plekjes om te lunchen, koffie drinken of gezellig af te spreken met een (kinderloze) vriend of vriendin. Het zijn plekjes waar je kind een plekje heeft om te spelen zodat jij (voor misschien hooguit 5 minuten) ongestoord een gesprek kunt voeren.

 

» Stek ➤ Leeuwarden
www.stekleeuwarden.nl

Niet perse kidsproof maar wel een erg leuk tentje met veel lekker en gezond eten!

» Foodbar Picknickers ➤ Terherne
www.picknickers.nl

Met mooi weer een ideale plek om lekker buiten op het terras iets te eten terwijl de kinderen kunnen spelen in de bijbehorende speeltuin. Met uitzicht op water! Gelukkig niet gevaarlijk want er zit een hekje om de speeltuin heen.

» Intratuin ➤ Leeuwarden
www.intratuin.nl

Bij de Intratuin in Leeuwarden kun je lekker eten, eventueel buiten op het terras zitten (aan het water) en is er een speelhoek voor kinderen.

» Pannenkoekboerderij De Koppenjan ➤ Jubbega
www.dekoppenjan.nl

Lekkere pannenkoeken eten terwijl de kinderen een leuke activiteit kunnen doen zoals pottenbakken. Ook is er een grote speeltuin.

» Tuindorado ➤ Drachten
www.tuindorado.nl

Hier gaan wij super vaak heen. Lekker eten, altijd kinderstoelen beschikbaar en kleurplaten voor de kindjes om tijdens het eten in te kleuren. Daarnaast ziet het er ook nog eens super modern en gezellig uit!

Favo shop-adresjes

En als laatste vind je hieronder onze favoriete baby/kinder winkeltjes.

 

» VierSeizoenen ➤ Leeuwarden
www.vierseizoenen.nl

Hier vind je mooie, eerlijke kleding en producten. Ik zou zeggen kijk vooral even op de website! Ook een goede tip voor cadeautjes.

» Kringloopwinkel ➤ Steenwijk
www.kringloopwinkelsteenwijk.nl

Ik houd echt van tweedehands spulletjes scoren. Deze kringloopwinkel is erg groot en heeft een grote kinderafdeling. Ik heb hier al veel leuks gekocht voor Tjibbe.

» Babyhuis Wierdsma ➤ Sneek
www.babyhuis.nl

Een hele mooie baby/kinderspeciaalzaak! Ook een tip als je een kraamcadeautje nodig bent.

» Kringloop Dorcas ➤ Heerenveen
www.dorcas.nl/winkels/heerenveen/

Ook dit is een leuke kringloopwinkel met een enorme speelgoedafdeling. Alles wordt hier eerst schoongemaakt en nagekeken voordat het wordt verkocht. Sommige dingen zien er serieus nog als nieuw uit! Zo heb ik hier een grote complete set ToetToet auto’s gescoord voor maar €4,50!

 

Zo, dit is de complete lijst. Ik hoop dat jullie hem leuk vinden om te lezen en er iets aan hebben.